Yritystarina
 

Mattokutomo Mallan tarina sai alkunsa oikeastaan jo 1970-luvulta, kun Mallan perustajan Marian vanhemmat perustivat nykyään VM-Carpet Oy:nä tunnetun mattokutomon Lappajärven Karvalaan. Marian ja muiden lasten elämään kylässä kuului silloin vahvasti melkein joka maalaistalossa louskuttavat matonkutomakoneet. Mattojen kuteita kerittiin kudepaaleista, mattoja viimeisteltiin tuvassa ja kutomolla oli töissä niin mummot kuin naapurin sedät ja täditkin. Näissä ympyröissä Maria vietti kasvuvuotensa alle kouluikäisestä alkaen. Käsityöperinnettä toki oli muutenkin; mummu ompeli vaatteita, kutoi ryijyjä ja mattoja ja maatalon emäntänä ollut isoäiti kutoi muun muassa villasukkia.
Mattojen valmistus lisääntyi huikeasti VM-Carpetissa ja koko paikkakunnalla. Ensin kolme kutomakonetta naapurin käyttämättömässä navetassa, sitten hallissa lisää ja pian kotikutojilla ympäri pitäjää. Parhaimmillaan pelkästään Lappajärvellä oli yli 90 rekisteröityä mattokutomoyritystä. 
Ajat muuttuvat ja kutomot Suomessa ovat vähentyneet ja jatkajia on haastavaa löytää. 

Mattokutomo Irma Ylitalo oli puolestaan toiminut parikymmentä vuotta Lapualla. Ohjelmaan tulivat suositut sileäpintaiset puuvilla- ja puuvilla/paperinarumatot. Uudenlaiset matot vaativat opettelua ja työtä, mutta pian homma alkoi sujua ammattitaidolla. Nämä matot tunnetaankin laadukkaina ja kestävinä sekä ulkonäöltään skandinaavisen tyylikkäinä. 
Mallan sisaryritys Karvala Oy:llä on myös oma mattokauppa Kotimatto Seinäjoella. Kotimatto oli myynyt tämän kutomon mattoja melkein alusta alkaen, joten tuotteet ja laatu ovat tuttuja pitkältä ajalta. Tältä pohjalta oli hyvä lähteä jatkamaan näiden laadukkaiden mattojen valmistusta. Rakkaus kotimaisiin mattoihin sekä halu säilyttää osaamista ja valmistusta Suomessa motivoivat Mattokutomo Mallaa jatkamaan kutomon toimintaa.
Vastuullisuus, innostus ja tekemisen ilo ovat niitä arvoja, joiden pohjalta toimimme.